In deze lezing wordt verteld welke omzwervingen het meesterstuk van Rembrandt van Rijn tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft gemaakt. Via allerlei schuilplaatsen in de kop van Noord-Holland en de regio Beverwijk en Heemskerk werd het uiteindelijk veiliggesteld in het zuiden van Nederland. Ook andere kunstschatten moesten in het diepste geheim verborgen worden tegen het dreigende oorlogsgevaar.
Waar waren die schuilplekken? Hoe verliep de reis? Wisten de Duitsers ervan? Tijdens de presentatie wordt u meegenomen terug in de tijd voor de antwoorden op deze en andere vragen.
De lezing bestaat uit drie delen:
- Rembrandt als cultuursymbool door Annelies Vessies-Aardenburg
- Verborgen kunst in de tweede Wereldoorlog door Ina Lieshout (kunsthistorica)
- De reis van de nachtwacht door Paula Beentjes, met een persoonlijk verhaal over de garage van haar vader waar de Nachtwacht een nacht werd opgeslagen.
Ook wordt er nog een korte historische film van het Rijksmuseum uit 1946 getoond met beelden van de kunstschuilkelders in onze regio. Als extra bijkomstigheid hangt in de zaal waar de lezing wordt gehouden een reconstructie van de Nachtwacht in zijn oorspronkelijke complete vorm.
Deze lezing wordt gehouden op donderdagavond 10 maart om 20.00 uur in het Huis van Geschiedenis, Noorderwijkweg 2a Beverwijk. Reserveren verplicht via deze link. De toegang bedraagt € 7,- incl. koffie/thee, maar voor leden van het HGMK is dat € 2,50.