Wim van Hooff behandelt in deze lezing de geschiedenis van Midden Kennemerland (Overveen, Bloemendaal, Santpoort/Velsen) in de periode van 1500 – 1960.
Rond 1500 was het gebied rond Haarlem, waaronder Heemstede, Tetterode (Overveen), Aelbertsberg (Bloemendaal) en Velsen (waaronder Santpoort Dorp) al redelijk in ontwikkeling. Al in 1550 was er in de Haarlemse regio sprake van een bloeiende handel in lijnwaad of laken (linnen). Het basisproduct werd in die tijd nog geïmporteerd en ter plaatse veredeld. Daarbij werd het van oorsprong grauwe lijnwaad ter plaatse door de lokale blekerijen behandeld.
“Haarlemse Bleek”, of “Haarlems Laken” stond garant voor kwalitatief hoogwaardig linnen en genoot een uitstekende reputatie tot ver over onze landsgrenzen. Rond 1660 kwamen met name Vlaamse wevers naar steden zoals Haarlem en Leiden en die brachten zo ook de linnenindustrie naar onze regio. Het blekersambacht werd hier gedurende 250 jaar intensief beoefend.
Ook komt de wasbleek ter sprake, zoals die tot rond 1940 nog beoefend werd. Toen had men thuis nog geen wasmachines met een wasprogramma van zeg anderhalf uur; het handambacht nam toen nog tenminste een hele week in beslag!
Wegens ziekte van de spreker kan de lezing echter niet doorgaan. Er is geen vervangend programma voor deze avond.